SV: The Unkindest Cut of All: the United Nations’ Betrayal of Women

Woman Standing

Till håller våra upp och ner värld, Förenade “nation”:

Kvinnorna i Iran är i centrum för en global konflikt mellan kvinnors frihet och teokratiska förtryck. Nedåt de mest repressiva och våldsamma anti-kvinna system bevarade i vår värld, har iranska kvinnor kämpat för sina rättigheter under de senaste 31 åren. Oavsett om den står oförskräckt vid fronten på gatorna, samlas i solidaritet Laleh Park, från sina fängelseceller, eller stationerade bakom datorskärmar hålla kommunikation som öppnats med omvärlden, är iranska kvinnor som leder kampen mot könsrelaterade apartheidist ordning för den islamiska republiken. De leder kampen inte bara mot den islamiska republiken men mot internationell politisk islam och Sharialagarna, minst sagt.

Det är en kamp mot en regering som legaliserar våldtäkt av unga flickor genom att den lagliga åldern för äktenskap vid 9 år. Detta ger 74 slag av piska för att inte bära hijab offentligt. Som anger värdet av en kvinnas liv i enlighet med shari’a strafflagen värde som hälften av en man. Som garanterar mellan generationerna ekonomisk underordning till män genom att ange en kvinnas arv kan inte vara mer än hälften av en man. Det är en kamp mot ett morrande och ond regering som våldtar kvinnliga fångar till den grad att förstöra deras reproduktiva organ. Det kommer att döda genom att begrava henne bröst-djupt i jorden för att bli stenad till döds, eller genom att avbryta henne från himlen, genom halsen, från en konstruktion kran.

Mot denna islamiska regimen, existens som är beroende av underordning och förtryck i första hand kvinnor, iranska kvinnor stå upp i trots. Och kvinnor överallt tittar på, eftersom vi vet att när iranska kvinnorna kommer ut på gatorna betyder det jämlikhet och frigörelse för kvinnor i hela världen. Vi vill att de ska vinna. Vi vet att de kan vinna. Vi längtar efter att veta att vi är solidariska med dem, att vi vet att våra öden är sammanflätade med deras. Och sedan …

… Inte en vecka efter ayatolla Sedigh signalerat att regimen banar väg till nya ingrepp mot kvinnor, hör vi av nyheten. Vi hör att FN: s kommission för kvinnors ställning, som svartabörshajar sig vara “enbart ägna sig åt jämställdhet och främjande av kvinnor, har” valt att fritt skänka en av sina platser på virulently kvinnofientliga islamiska regimen. Den har gjort en parodi på sig själv. Den har svikit kvinnor världen över med unkindest skära av alla.

Kommissionen vågar. Medan hundratals våra systrar lider i fängelse för att de stod upp för sina egna rättigheter, vågar FN-kommissionen för kvinnors ställning att stå emot dem genom att låta den islamiska regimen en plats vid bordet. Little vet de att genom detta har kommissionen grävt sin egen grav. På gravsten: inkurans.

Genom att vägra att svara på de krav som rättvisa och frihet att söka världens medborgare, genom att visa tydliga fientlighet mot kvinnor i Iran, FN: s kommission för kvinnors ställning lyckats göra sig fullständigt irrelevant. Det har undergrävt sig själv och sin legitimitet i ögonen på den globala allmänna för sista gången. Vi tolererar inte mer.

Iranska kvinnor har betalat och fortsätter att betala alldeles för högt pris för en bråkdel av den frigörelse som är deras födslorätt. Vi erkänner deras kamp och hedra sina offer, även om de internationella organisationer som är avsett för att förespråka för att kvinnors intressen inte.

Inte ens ett år har gått sedan Neda sköts till döds på gatorna av denna regim. Vi glömmer inte historien om Taraneh Mousavi och inte heller av Bahareh Maghami. Vi sitter och vi väntar med Shirin Alamkoei och Masoumeh Yavari. FN är nu direkt ansvarig vid sidan av den islamiska regimen i alla grymheter mot iranska kvinnor. Du kvinnor och män är ett parti för våldtäkt, fängelse, tortyr och stening och omhängena iranska kvinnor. Du fritt har valt sidor.

Vi står med kvinnor i Iran. Och vi står mot FN och dess kommission för kvinnors ställning så länge som det tar att rättvisa skulle skipas: den islamiska regimen måste avlägsnas från kommissionen.

Vi nedan, och så länge som den islamiska regimen förblir en medlem av FN: s kommission för kvinnors ställning, förklara denna kommission illegitim.

Maria Rohaly
April 30, 2010

Översättning: Zhinous Jenny-Baensaf Oroumieh

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: