Human Rights, Solidarity with Refugees

ICRIR PRESSMEDDELANDE den 15 december 2010: ICRIR träffar UNHCR: s representant, Oron över de Iranska asylsökandes protester i Turkiet kvarstår.

Företrädare från det internationella förbundet för Iranska flyktingsrättigheter (ICRIR) träffade idag representanter från UNHCR för att diskutera Iranska flyktingars krav (flyktingar i Turkiet). Även om inledandet av en dialog med UNHCR bemöts positivt, är iranska flyktingar i Turkiet fortfarande beslutsam i sitt beslut att demonstrera mot UNHCR i Ankara. ICRIR uppmanar den turkiska regeringen att avstå från våld eller hot om våld mot demonstrerande iranska flyktingar, och begär stöd från det turkiska folket och människor världen över för att säkerställa upprättelse av de mänskliga rättigheterna för iranska flyktingar av den Turkiska regeringen.

Representanter från internationella förbundet för Iranska flyktingsrättigheter träffade idag UNHCRs representanter från USA och Karibien i Washington DC för att diskutera Iranska flyktingars krav. Dessa krav kommer att vara i fokus i de internationella demonstrationer under helgen till stöd av de Iranska flyktingar som planerar att protestera mot UNHCR i Turkiet under de kommande veckorna.

ICRIR välkomnar inledandet av en dialog med UNHCR gällande rättigheter för iranska och andra flyktingar i Turkiet, Irak, Grekland och på andra håll. UNHCR: s representant Vincent Cochetel har visat vilja att lyssna på Iranska asylsökandes krav och behov och att han kommer att arbeta med ICRIR för att förbättra situationen för iranska flyktingar inom ramen för UNHCR: s ansvar.

ICRIR kommer fortsättningsvis att stötta asylsökande i Turkiet med hjälp av UNHCR. Men iranska flyktingar har avsikt att fortsätta med sina planerade demonstration i Ankara för att i dagens läge förnekas de dels till de mest grundläggande rättigheter för asylsökande och dels för att det inte finns några förhoppningar om omedelbara förbättrings åtgärder.

ICRIR är ytterst angelägna om säkerheten och välbefinnandet för asylsökande demonstranter i Ankara. Den turkiska polisen är väl känd för sin brutalitet, och dödshot. Redan nu har några av asylsökande aktivister fått dödshot i samband med sina protester.

Vi (ICRIR) har dokumenterat namn och UNHCRs nummer för varje flykting som deltar i dessa demonstrationer, och vi kommer att göra dessa namn till förfogande för FN och till media om dessa individer blir utsatta för våld eller hot om våld.

ICRIR kräver att den turkiska regeringen tillåter att dessa iranska asylsökande utöva sin grundläggande rätt att protestera utan rädsla för repressalier. Vi uppmanar folket i Turkiet att stötta mänskliga rättigheter och mänskliga krav på iranska asylsökande.

Samtidigt som vi representanter iranska flyktingar i Turkiet, är vi medvetna om att situationen för iranska flyktingar i Turkiet är inte unik. Iranska asylsökande har bemöts med olaglig förföljelse och fängelse i Grekland, och situationen för iranska flyktingar i Irak är så allvarlig och kräver omedelbar förbättring.

Contact:
Soheila Nikpour
Maria Rohaly
International Coalition for the Rights of Iranian Refugees
email: icri.refugees@gmail.com
phone: 202.630.0385
###

Translation by Marjan Vaez

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 114 other subscribers

via Twitter

%d bloggers like this: